Kućna adjika
Svako ljeto u našoj kući imamo vruću zimsku berbu. Već sam prilično umorna, da budem iskrena, od svega toga i, vjerojatno, da moja majka nije pokrenula postupak konzervacije, tada bih se najvjerojatnije postepeno udaljila od ovog posla. Većina mojih prijatelja već duže vrijeme ne radi domaće zadatke, već jednostavno kupuju staklenke kiselih krastavaca koje su im potrebne u trgovinama, ako je potrebno - sada je tako ogroman izbor kiselih krastavaca da im ponekad pokreću oči.
Ali, ipak, kad me dođu posjetiti, prvo što odlazi od stola je domaćinstvo slane tikvice, kupus ili kisele gljive. A kad otvorim još jednu staklenku konzerviranja na stol, sigurno ću mentalno poslati osmijeh majci, jer zahvaljujući njoj, ova je staklenka sada u mojim rukama.
Mama je posebno dobra u izradi domaće adjike, takvo se predjelo umjereno pikantno, začinjeno i dobro slaže s mesnim proizvodima na svečanom stolu. Unatoč činjenici da postoji prilično puno recepata za ovu začinjenu grickalicu, pa ih čak i u majčinoj bilježnici ima više od desetak, ali, ipak, ona je radije kuha na taj način.
Evo jednog provjerenog obiteljskog recepta za najukusnije domaće adjike koje ću vam sada reći. Da biste to učinili, morat ćete uzeti salatu i ljutu papriku, zrelo voće rajčice, kao i mrkvu, luk i češnjak. Od ovog nasjeckanog povrća s dodatkom octa, ulja i začina pripremit ćemo ovo ukusno predjelo.
Recept je dizajniran za 6 limenki od 300 ml.
Sastojci:
- zreli plodovi rajčice - 2,5 kg,
- plodovi paprike salate - 0,5 kg,
- češnjak - 0,2 kg,
- mrkva (korijensko povrće) - 0,5 kg,
- repa luk - 0,3 kg,
- ljuta ljuta paprika - 2 kom.,
- stolni ocat (6%) - 200 ml,
- suncokretovo ulje (dezodorizirano) - 250 ml,
- granulirani šećer - 1 žlica.,
- fina kristalna stolna sol - 0,25 tbsp. (ukus).
Paprike salate operemo, osušimo i očistimo od stabljike i sjemenki. Dalje, uvijemo ga mljevenjem za meso.
Plodove rajčice operemo, skinemo s njih kožu i meljemo ih u mlincu za meso.
Mrkvu ogulimo, narežemo na srednje komade i prođemo kroz mlin za meso.
Luk i češnjak očistimo od suhih ljuskica, narežemo ih i također prođemo kroz mlin za meso.
Pečene paprike čistimo od sjemenki i uvaljamo ih u mlin za meso.
Pomiješajte povrće u tavi i stavite ih da se lagano pirja na laganoj vatri oko pola sata.
Zatim ulijte ulje i ocat, pomiješajte i ponovo kuhajte 30 minuta.
Sada u masu ulijte sol i granulirani šećer, pomiješajte i kuhajte adjika još 1 sat na najsporijoj vatri.
Masa se prokuhava otprilike 1,5 puta od prvobitne zapremine.
Dalje, adjiku položimo na sterilizirane staklenke, zategnemo poklopce i stavimo na hladno mjesto gdje će se spremati.
Uživajte u jelu!
Starinskaya Lesya