Pekmez od zrna kruške za zimu. Recept s korak po korak fotografijama
Kruške za zimu zatvorite mnoge štedljive domaćice, posebno one koje imaju svoju ljetnu kućicu. Od krušaka se mogu napraviti mnogi zanimljivi oblozi, ali najčešće se kuhaju, džemovi i konfitu. Džem i konfuti vrlo su slični jedni drugima po ukusu, dosljednosti i tehnologijama kuhanja, pa to ne treba čuditi, jer se smatraju bliskom rodbinom.
pekmez Dobiva se gustom dugotrajnim kuhanjem krušaka u sirupu, dok se žumanjci uvijek dodaju u džem za zgušnjavanje, što može smanjiti trajanje toplinske obrade. Kao takva sredstva za zgušnjivanje koriste se želatina, agar-agar ili pektin zvani "Zhelfix".
Pekmez od zrna kruške za zimu može se pripremiti prema mnogim receptima. Prema nekim receptima, konfiguracija kruške dobiva se s komadićima krušaka u želeu, prema drugima ima homogenu konzistenciju poput žele. Upravo je to recept za konfiguraciju jaja koji vam nudim. Kako je ukusno ako raširite konfuš na svježoj kriški štapića i jedete je s aromatičnom kavom ili čajem. Osim toga, možete ga koristiti kao nadjev za torte, štrudle, kolače, peciva i palačinke.
Kruške same po sebi imaju ukusnu aromu, a kako bi je još izraženije dodale u izljev cimeta, klinčića i narančine kore. Osobno mi se ne sviđa okus krušaka s nježnim narančastim notama. Kako napraviti pekmez od kruške za zimu,Sad ću ti reći.
Sastojci:
- 1 kg kruške;
- 1 kg šećera;
- 1 paket zhelix 1: 1.
- Cijela narančasta
Džem od kruške za zimu - recept
Ono što mi se sviđa kod ovog recepta je jednostavnost rada. Navečer, kad su svi već otišli u krevet, potrčimo na minutu u kuhinju. Moje kruške i narežite ih na male kocke.
Ne stavljam kosti, samo ih bacim. Da, i sami plodovi moraju se pažljivo pregledati - kako ne bi došlo do crva, pokvarenih bačvi itd. Sjeckane kruške stavite u prikladnu posudu (koristila sam plastičnu posudu).
Kruške pospite šećerom. To je sve, početak pekmeza je napravljen. S mirovanjem odlazimo u krevet - do jutra smo apsolutno slobodni.
Ali ujutro gledamo svoje kruške i razumijemo da sve ide po planu: puno je voćnih pahuljica, pa možemo nastaviti. Nemam jasan vremenski okvir za ovaj recept - 10 sati, 12 sati ili 15 trebate stajati sa šećernim kruškama. Probudili smo se, pospremili, nahranili obiteljski doručak, apoteta, kad se pojavila minuta, nastavljamo raditi na kruškama.
Ogulite koru naranče. Učinite to posebnom rešetkom za agrume, ili najobičnijom žlicom, s malim rupama. Pazite da ne trljate bijele dijelove koji se nalaze neposredno ispod kože naranče - mogu dati nepotrebnu gorčinu.
Ulijte kruške i sok u zdjelu s debelim dnom - kako se konfiguracija ni u kojem slučaju ne izgori, a zagrije i ravnomjerno kuha, trebate koristiti upravo takvo jelo. Prije su se konzerve i džemovi uglavnom kuhali u ravnim bakrenim limenkama, no, nažalost, sada je to skup. Kruškama dodajte koricu naranče i dobro promiješajte.
Stavite tavu na malu vatru i dovedite do vrenja.
Zasipamo zhelfix i kuhamo, miješajući, dok se ne zgusne (trebalo mi je oko 10-15 minuta).
Pa, uvjerite se sami. Može se zatvoriti kruška žele s narančinom korom u steriliziranim staklenkama - u ovom slučaju se može dugo čuvati na hladnom, tamnom mjestu. Ili je možete samo staviti u čistu posudu, pokriti poklopcem i ostaviti u hladnjaku, znajući da ćete je pojesti što je prije moguće..
Savjeti: Ne mislim da je sorta krušaka od presudne važnosti za ovaj recept. Pripremala sam ga iz različitih sorti, ali rezultat me oduvijek veselio. Možda je cijela poanta u tome da ja baš volim kruške u svim njihovim manifestacijama: podjednako sam zadovoljan banalnim "limunom" i reprezentativnim "rem" ... Ali ako imate neke posebne sklonosti, uvjerit ću vas u suprotno: odaberite samo ono što vam se sviđa kako vas krajnji rezultat ni na koji način ne razočara.
Ovaj recept ima još jednu veliku prednost: kruške se čuvaju do siječnja do veljače, pa takav pekmez možete pripremiti čak i u kasnu jesen (ako niste imali priliku to napraviti ranije). Umjesto naranče možete koristiti limun - s njim pekmez od kruške ima i vrlo zanimljiv okus. Možete i kuhati i džem od kruške.