Začinjeni kapelin
Začinjeni kapelin kod kuće ispada baš u redu! Uvijek sam slana riba, ali najčešće sam koristila haringe u takve svrhe, a jednom sam od sestre kušala ukiseljeni kapelin. Ova je riba bila tako dobro soljena, usprkos činjenici da joj treba mnogo manje vremena nego soljenju cijele haringe, veličine tri puta veće i, prema tome, potrebno je nekoliko dana soljenja. Usput, pogledajte recept za slanu haringu.
Koliko sam ogorčena što mi sestra ranije nije rekla za tu mogućnost. Mislila je da znam sve, ali sada je ovaj sukob riješen, sada imam i nevjerojatan recept začinjenog kapelina, koji se sada ne svađa sa sestrom, već se radije ujedinjuje. Ovaj recept dijelim s vama.
Potrebni proizvodi:
- svježi smrznuti kapelin - 500 grama,
- sveži začin - 4-5 graška,
- lovorov list - 2-3 kom.,
- sušeni klinčići - 3-4 pupoljka,
- stolna sol - 1 žlica. l.,
- voda - 600 grama.
Ribu pripremamo: odmrznite kapelin, operite ga, prebacite u posudu s emajlom. Za mariniranje riba možete koristiti staklene ili plastične (prehrambene) oblike.
Zašto ne očistite kapelin, pitate? Sama riba je nježna i sitna, pa ako je očistimo, tada ćemo jednostavno narušiti njezin integritet i izgled će već biti pokvaren; cijeli oblik ribe savršeno je mariniran, a tada ga neće biti teško očistiti već za stolom.
Ribu stavljamo jedni preko drugih, jer će ona i dalje biti prekrivena marinadom i još će se soliti.
Skuhajte začinjenu marinadu: prokuhajte vodu i u nju stavite začine: slatki grašak, klinčići od klinčića i lovorov list.
Ulijte sol u marinadu i kuhajte 7 minuta tako da voda postane začinjena i svi začini otkriju svoju aromu. Zatim odložimo našu marinadu, pustimo da se istog trenutka kuha i hladi.
Sve kapelin prelijte ohlađenom marinadom.
Pokrijte poklopcem i stavite na sol najmanje 8 sati. Obično spremam ribu preko noći u hladnjak. Do ručka sljedećeg dana riba će se soliti i marinirati.
Poslužite začinjeni kapelin na stolu. Dobar tek!
I evo kako se pripremiti marinirana skuša kod kuće.