Začinjeni kapelin
Koliko sam ogorčena što mi sestra ranije nije rekla za tu mogućnost. Mislila je da znam sve, ali sada je ovaj sukob riješen, sada imam i nevjerojatan recept začinjenog kapelina, koji se sada ne svađa sa sestrom, već se radije ujedinjuje. Ovaj recept dijelim s vama.

Potrebni proizvodi:
- svježi smrznuti kapelin - 500 grama,
- sveži začin - 4-5 graška,
- lovorov list - 2-3 kom.,
- sušeni klinčići - 3-4 pupoljka,
- stolna sol - 1 žlica. l.,
- voda - 600 grama.

Ribu pripremamo: odmrznite kapelin, operite ga, prebacite u posudu s emajlom. Za mariniranje riba možete koristiti staklene ili plastične (prehrambene) oblike.
Zašto ne očistite kapelin, pitate? Sama riba je nježna i sitna, pa ako je očistimo, tada ćemo jednostavno narušiti njezin integritet i izgled će već biti pokvaren; cijeli oblik ribe savršeno je mariniran, a tada ga neće biti teško očistiti već za stolom.
Ribu stavljamo jedni preko drugih, jer će ona i dalje biti prekrivena marinadom i još će se soliti.

Skuhajte začinjenu marinadu: prokuhajte vodu i u nju stavite začine: slatki grašak, klinčići od klinčića i lovorov list.

Ulijte sol u marinadu i kuhajte 7 minuta tako da voda postane začinjena i svi začini otkriju svoju aromu. Zatim odložimo našu marinadu, pustimo da se istog trenutka kuha i hladi.

Sve kapelin prelijte ohlađenom marinadom.

Pokrijte poklopcem i stavite na sol najmanje 8 sati. Obično spremam ribu preko noći u hladnjak. Do ručka sljedećeg dana riba će se soliti i marinirati.

Poslužite začinjeni kapelin na stolu. Dobar tek!
I evo kako se pripremiti marinirana skuša kod kuće.