Umak od breskve za zimu
U mojoj obitelji svi znaju kako se kuhaju deke, i muškarci i žene. Štoviše, svi su odavno imali svoje tajne određenog recepta..
U ovoj majstorskoj klasi naučit ću vas kako pripremiti umak od breskve za zimu. Ovu pripremu često priprema moj otac tijekom sezone. A ako vas zanima recept i postupak pripreme umaka od breskve, onda pogledajmo to odmah..
Sastojci:
- breskve,
- granulirani šećer.
A količinu oba sastojka i njihov omjer dodatno ću napisati.
Pa krenimo s kuhanjem. Kuhanje umaka od breskve po mogućnosti od svježeg pire od breskve. Za to se, prije svega, breskve moraju pažljivo razvrstati. Uklanjamo oštećene i pokvarene plodove, ako ih ima. Zatim ih temeljito isperemo pod tekućom hladnom vodom. Stavimo u sito ili drugar i ostavimo da se voda potpuno ocijedi.
Koža breskve daje gorak okus. Stoga je preporučljivo ukloniti ga. Ne savjetujem vam samo to, ali inzistiram - nemojte biti lijeni! Da biste to učinili, potopite pripremljene breskve u kipuću vodu oko 40 - 60 sekundi. Zatim ih odmah umočimo u hladnu vodu..
Takvi postupci pomažu koži da se rasprsne, a zatim se lako uklanja s breskvama. Mi ih čistimo.
Nakon toga, prerežite voće na pola. Izvadite kosti i narežite ih na male kriške, kao što se vidi na fotografiji.
Zatim sjeckane breskve stavite u zdjelu. Na dno posude sipajte sloj vode oko 2 cm, a masu kuhajte oko 10 minuta. Dok breskve potpuno ne omekšaju.
Kuhanu smjesu breskve vruće obrišite sitnim nehrđajućim sito. Nakon toga smatramo da je svježi pire već gotov. Ali još uvijek ga treba zamotati u staklenke, zar ne? Onda učinimo to odmah.
Zatim pire stavite u tepsiju s teškim dnom. Dodajte mu granulirani šećer po stopi od 110 grama šećera na 1 kg kaše. Pomiješajte pire drvenom lopaticom, stavite na vatru i dovedite do vrenja. Kuhamo ga oko 5 - 10 minuta. Gotov umak u vrućem stanju pakira se u vruće sterilne staklenke. Hermetički zatvorite poklopcima, okrenite i stavite u hladnjak. Kuhajte poklopce oko 6 minuta.
Ohladite umak od breskve tako što ćete staklenke okrenuti naopako, a zatim ih poslati u zimovanje.
Uživajte u jelu!
Možete se pripremiti i za zimu umak od šljiva od šljiva