Kaše od kruške
Džem od kruške ima nekoliko varijacija kuhanja. Morao sam probati mnoge od njih, jer svake godine namotam poprilično konzerviranje. No, najukusniji od njih je pire od kruške, ili bolje rečeno njegov recept, želim podijeliti s vama. Želim vam skrenuti pažnju na činjenicu da su sastojci najjednostavniji: kruške i šećer. Ni vanilin ni menta ne dodaju se ovom kašu, općenito, ništa što bi krušnom pireu dalo drugačiju nijansu ukusa.
Džem od kruške, usput se odnosi na takve delicije koje obožavaju sva djeca. Zato, ako imate dijete u svojoj obitelji, onda nemojte biti previše lijeni da kuhate i mazite svoje dijete ukusnim i cjelovitim pireom od krušaka. Vjerujte mi, kad se burne kritike prelijeću na vašu adresu, bit ćete "na sedmom nebu". I slatkiši i slatkiši mogu se neko vrijeme mirno isključiti, jer pire od kruške savršeno ih može zamijeniti.
Sastojci:
- 1 kilogram zrele, ukusne i slatke kruške,
- 1 kilogram šećera
Kruške operite, ogulite, narežite na komade. Usput, mnogi ljudi, samo znam, grive kruške. Ne koristim ovu metodu i ne pozdravljam je, jer se puno krupnih sokova oslobađa kada se kruške naribaju..
Stavite narezane komade kruške u tepsiju. Često koristim veliku duboku zdjelu u tu svrhu. U njemu izgaraju voće, povrće i bobice, a ne znam problema kada ga koristim za kuhanje.
Kruškama dodajte granulirani šećer i malo vode.
Kruške kuhajte na umjerenoj vatri 10 minuta, a zatim komadićem kuhane kruške očistite mikserom.
Ponovno stavite pire na vatru i kuhajte još trideset minuta.
Gotov pire od kruške stavite u staklenke. Također preporučujemo da pogledate recept klinovi od pekmeza od kruške, koji se jednako lako priprema i ima dug rok trajanja.