Slani limuni
Slani limuni! Ovu neobičnu skladbu želim podijeliti s vama. Da, da, dobro ste čuli, slano! Razumijem tvoje iznenađenje! Navikli smo vidjeti limun u šalici vrućeg čaja, u raznim slasticama i još mnogo toga. Prvi put sam okusio slani limun prošle godine u Tunisu, ali ne u njegovom čistom obliku, već u mesnom jelu, čijeg se imena, nažalost, nisam sjetio. Okus jela bio je nevjerojatan, neobičan s ugodnom kiselkasto-slanom notom. Nakon povratka s odmora, postao sam gurman, počeo sam tražiti jela s dodatkom limuna u konzervi. Pronašla sam ogromnu količinu jela, nakon čega sam počela pripremati slani limun. Konzerviranje ovog žutog voća pokazalo se vrlo jednostavnim i trebalo mi je ne više od petnaest minuta. Ja vrlo često kuham razna jela s dodatkom slanog limuna, ovaj novi, sofisticirani okus koji dodaje ovo voće ne može se opisati riječima. Ima ukus neobičan i krastavac i džem od limuna, savjetujemo vam da pokušate kuhati.
Sastojci:
- 1,5 limuna,
- 1 šalica šećera,
- 0,5 šalica maslinovog ulja,
- 1-2 češnja češnjaka
Prelijte kipuću vodu preko limuna i narežite je na kriške. To je potrebno za ispiranje voska, jer se sada s njim obrađuje većina voća. Poželjno je da budu tanke kad se režu.
Umočite svaki komad limuna u sol s obje strane.
U staklenku stavite limun.
Dodajte češnjak.
Iscijedite sok od polovice limuna. Izlijte sok na kriške limuna koje se nalaze u staklenki.
Po vrhu sipati maslinovo ulje.
Privijte poklopac na staklenku.
Slani limuni su spremni!
Možete ga sigurno koristiti, kako jednostavno kao zalogaj, tako i dodavati ih prilikom kuhanja bilo koje vrste mesa.