Slatko i kiselo rotkvica

Ako volite rotkvice i želite ih jesti tijekom cijele godine, postoji prekrasan recept koji će vam pomoći da pripremite rotkvice za cijelu zimu. Glavna stvar je pripremiti marinadu, što će rotkvicu učiniti ukusnom i hrskavom. Moj suprug je spreman za jelo rotkvica tijekom cijele godine. Na njemu je da zimi valjam rotkvice konzervirane u slatko-kiselom umaku. Da cijelu zimu ne sjedim na praznom koritu i ne čekam da se na tržište pojave svježe rotkvice na proljeće, svako ljeto ih uvaljam u staklenke i savršeno su očuvane. Stavljanje konzerviranih rotkvica na hladno mjesto zadržati će ih dugo. Na bilo kojem obiteljskom odmoru stavite ga na stol i to će već biti izvanredan događaj!

Sastojci
Potrebni proizvodi:

- 500 grama rotkvice-
- 1 čaj. l. sjemenke senfa-
- 7-8 komada crne paprike-
- 2-3 lišća lavrushke-
- 300 grama vode-
- 30 grama stola, 9% octa-
- 1 tablice. žlica soli-
- 1 tablice. l. granulirani šećer.

Pripremite rotkvice
Moje rotkvice, čistim, odrežem sve repove i suvo lišće. Kupite razne rotkvice koje unutra neće biti prazne. Ako prodavač ima sjeckanu rotkvicu i iz nje se vidi da nije prazan, sočan i svjež, tada se takva rotkvica može kupiti i koristiti za konzerviranje. Naravno, pokušavam razvaljati cijelu rotkvicu, ali možete je i narezati na pola. Evo, kako želite.

Stavili smo lovor
Listove lavrushke stavljam u steriliziranu staklenu staklenku. Za konzerviranje je to nezamjenjiva stvar.

Da se napuni vodom
Rotkvice blanširam oko 5 minuta, a zatim ih odmah napunim ledenom vodom. Zahvaljujući ovom procesu, rotkvica će biti spremna za konzerviranje, a zahvaljujući ledenoj vodi zadržat će svoju svijetlu nijansu i boju..

Stavljamo u banke
Odvodim ledenu vodu. I sam rotkvicu prebacim u staklenku.

Dodajte papar
Zakuham vodu za preljev, dodam tamo preostale začine: crni grašak, gorušice.

Dodajte sol
Također, kad začini u punjenju prokuhaju, tamo dodajem sol i granulirani šećer..

Dodajte ocat
Promiješajte žlicom, ulijte 9%, stolni ocat. Čekam da se punjenje opet prokuha. Skidam ga s vatre. Ispunilo se zaista kiselo-slatkastog okusa i to će dobro utjecati na rotkvice.

Ulijte rotkvicu
Rozge izlijem u staklenku s vrućim preljevom. Ja ga napunim do samog vrha.

Recept slatko-kiselog rotkvica
Staklenke zapremim poklopcima. Takve staklenke obično hladim "ispod krznenog kaputa".
Nakon što se ohlade, šaljem ih na hladno mjesto. Neće trebati dugo da se čeka, vrijeme prolazi, zima će se prikrasti, a vi imate velike zalihe u smočnici, uključujući rotkvice slatko-kiselog punjenja. Gosti će biti presretni kada vide na stolu konzervirane rotkvice! Nikad im ne pada na pamet da to sačuvaju, a kad saznaju kako to radim, obećavaju i da će takve korijenske usjeve valjati u staklenke za zimu.

Dobar tek!
Pogledajte slične recepte

» » Slatko i kiselo rotkvica