Kako uzgajati kasni grašak? Korisni savjeti
Grašak - najjednostavnija kultura za uzgoj. Ali to je ako je posađeno u proljeće. Ali ako želite dobiti drugu žetvu i sadnja se obavlja krajem ljeta - ovdje je sasvim druga stvar..
Odlučio sam sijati grašak nakon žetve glavnih usjeva, ili bolje rečeno, nakon češnjaka (općenito, najbolji prethodnici za grašak su noćurka i bundeva). Izvadio sam češnjak, dodao organsku tvar, iskopao. Mnogi preporučuju sjetvu suhog graška, ali ja sam ga natopio: još uvijek nije proljeće, u kolovozu je zemlja suha.
Napravio sam utore duboke 4-5 cm s razmakom redova od 40-45 cm. Sjemenke ravnomjerno rasporedio sam u utore prolivene vodom na svakih 10-12 cm, prekrio ih zemljom i malo ih natapao. Prije cvatnje nahranio sam grašak infuzijom mulleinom razrijeđenom vodom (1 litra na 10 litara vode).
Grašak je potrebno redovito zalijevati, posebno oštro reagira na nedostatak vode tijekom razdoblja cvatnje. Dakle, ako sam prije toga zalijevao jednom tjedno (7-8 litara po 1 kvadratnom metru), tada sam tijekom cvatnje počeo zalijevati dva puta tjedno.
Nakon 3-4 tjedna nakon toga, već je bila berba. Grah na dnu biljke prvo sazrijeva. Ono što nisu imali vremena jesti prije nego ih je mraz posjekao i stavio u kompost. Korijene biljke ostavio sam u vrtu - kao i sve mahunarke, grašak poboljšava sastav i strukturu tla.
Ako govorimo o sortama, onda je za jesensku sadnju bolje odabrati sorte rane zrenja: dječji šećer, Oregon, Ambrosia, čudo Kelvedon. Inače, možda jednostavno nemate vremena uživati u slatkom zelenom grašku prije početka hladnog vremena!