Delikatesni šalot. Kako uzgajati šalotku u vrtu. Korisni savjeti
Veliki luk u našoj je obitelji nepopularno, ali mi volimo perje od luka i sitni kiseli luk. Oboje imam u izobilju, uzgaja se šalotka.
Ovaj luk nazivamo i obiteljskim lukom, odnosno sjemenom, jer u gnijezdu tvori mnogo malih lukovica. Za razliku od sjevernih sorti luka s više vrsta, šalotka ima mekan, ne oštar okus..
Uzgajam šalotke ne prema trogodišnjoj shemi (nigella - sevok - repa), poput sorti velikih lukovica, već sadnjom lukovica godišnje. Temeljito osušeni od jeseni, dobro se čuvaju do proljeća..
Prije sadnje lukovice ih zagrijavam u blizini baterije, a zatim nekoliko sati namočim u kantu u tamnoj otopini kalijevog permanganata..
Neposredno prije sadnje odrežem sam vrh luka - to potiče rast zelenila. Vrt stavljam na sunčano mjesto, u jesen primjenjujem glavna gnojiva.
Čak je nevjerojatno kako moćni listovi nastaju iz tako malog luka! To je zbog činjenice da su šalotke lukovi višestruki, luk u žarulji ima puno tačaka rasta, a svaki daje perje.
Biram zelje nekoliko perja iz nekog grma kako ne bi oslabilo biljke i dalo im priliku da formiraju lukovice.
U toplijim regijama šalotka se može uzgajati kao trajnica, a lukovice ostavljaju zimi u tlu. Ali naša zima može biti oštra, a možda i topla, pa više ne volim riskirati.