Kako uzgajati mandarinske klice iz kostiju - majstorska klasa s fotografijom

Danas ću reći, kako uzgajati mandarinu iz kostiju.

Novogodišnji blagdani, osim svih ostalih delicija, imaju još jedan vrlo važan užitak za vrtlare - puno mandarina sa sjemenkama. Zimsko je vrijeme iz nekog razloga puno tih sjemenki u mandarinama, ali gdje ih staviti? Samo baciti ono što može postati lijepo stablo, ili možda lijepo drvo s plodovima - pa, ruka se ne diže. Obično samo zalijepim sjeme u sve posude s unutarnjim cvijećem, a obično ništa neće proklijati, ali ne ovaj put. Ove godine sve je uspjelo, četiri sjemenke dala su izvrsne mladice.

Long je vodio "ispitivanje", a uz malu pomoć iz Kaptsinelovog udžbenika otkrio je razloge prošlih neuspjeha. Ispada da tlo nije toliko važno za uzgoj bilo kojeg agruma kao svjetlost i vlaga. Imao sam stotinjak sjemenki, a sve četiri ruže - to je također pokazatelj. Upravo su se pojavile one kosti koje sam odmah posadio u zasebne posude. Pa, malo kasnije ću vam reći o drugim važnim sitnicama, ali za sada, kakvo je tlo bolje za sjeme mandarina.

Za slijetanje je trebalo:

• puno sjemena iz zrelih mandarina-

• lonci s unutarnjim biljkama i zasebni spremnici za sadnju-

• tlo-

• hraniti-

• prskalica, lopata, grablje.

Korak po korak kako uzgajati mandarina iz kostiju:

1. Ne možete uzeti već osušene sjemenke za sadnju. Odnosno, pojeli su mandarinu, a odmah kosti u zemlji. Neki izvori kažu da možete prikupiti kosti, zatim ih tjedan dana držati u vlažnoj krpi, a zatim ih posaditi van - ništa od toga nije nastalo. Stoga sam učinio "upravo suprotno": izrezao sam mandarinu, izvadio kosti, i sve to u zemlju

2. Ako sam isprva samo „zabila“ sjeme u cvjetne posude, onda sam kupila upravo takvu cvjetnu smjesu. Očekivala sam da će, ako je tlo univerzalno, tada biti prikladno za agrume

koštana mandarina 

3. Općenito, mandarina, kao i sve biljke citrusa, ne raste u kiselim, zakiseljenim tlima i smjesa je bila neutralna. Iz vreće sam izložio otprilike polovinu tla, sam gnječio grudice - pripremio zemlju za sadnju

koštana mandarina 

4. Tlo se, iako je bilo spremno, brzo osušilo. Obilno sam prelila vodom GUMI, koju sam koristila za sobne biljke 

koštana mandarina 

5.U veliku plastičnu kutiju posadio sam sjeme u redove, a u male posude dvije kosti u rupu

koštana mandarina 

6. Izliven u stanje kaše, nije prekriven ničim za klijanje. Zalijevao sam tako da je tlo ostalo poput gnoja, a ne samo vlažno. Kontejnere nisam ništa zatvarao tijekom cijelog vremena dok klice nisu potaknule! Zemlja nije bila olabavljena duboko, samo je zalijevana i prebačena na vrh finim "češljem"

koštana mandarina 

7. Prije prvog klijanja kosti "leže" u tekućini na temperaturi zraka u sobi + 24-25 stupnjeva. U uobičajenom spremniku nakon mjesec i pol dana, pojavila se jedna klica, u jednostrukim posudama klija sve sjeme

koštana mandarina 

8. Klice su odmah počele posezati za svjetlom, pa sam spremnike stavio na prozorsku dasku odmah pored čaše. Za male sunčane izbojke trebate puno. Sada sve klice već imaju tri lista, tj. formirao se prvi sloj 

koštana mandarina 

Nakon što se klice počnu rastezati započet će dodatni radovi na hranjenju i oblikovanju stabla. U međuvremenu, samo uživam u pogledu svijetlo zelenih sjajnih listova koji se tvrdoglavo strše prema gore.

Pogledajte slične recepte

» » Kako uzgajati mandarinske klice iz kostiju - majstorska klasa s fotografijom